(zelf nog ni gelezen)
Défense Active des Amateurs d’Armes asbl Actieve Verdediging der WapenLiefhebbers vzw
September 2008
De wijziging van de wapenwet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 22 augustus 2008 en van kracht sinds 1 september 2008.
Uiteindelijk werd de wijziging van de wapenwet dan toch gestemd en uitgevoerd.
De geïnvesteerde energie om dit resultaat te bereiken is bijzonder groot geweest omdat de druk van de antiwapenlobby, via de GRIP, PAX CHRISTIE en anderen (gesubsidieerd door de UNO, IANSA en de Belgische Staat….) nadrukkelijk voelbaar was en het voor de politici in functie niet gemakkelijk was om klaar te zien tussen de ideologische leugens van de GRIP en konsoorten en de realistische wijzigingen die noodzakelijk waren op het terrein, teneinde tot een rechtvaardige en praktisch werkbare wet te komen die bovendien de fundamentele rechten van de legale wapenbezitters, eerbare en ongevaarlijke burgers, herstelde en verzekerde.
Wij sommen hieronder de wijzigingen met de grootste weerslag op onze bezigheid op. Voor meer gedetailleerde informatie nodigen wij u uit de website:
http://www.wapenunie.be te bezoeken. Een website, gecreëerd in samenwerking met de AVWL en die al de betrokken wetteksten met hun gedetailleerde juridische commentaren bevat.
DE WIJZIGINGEN
1. De wapenvergunningen en de erkenningen van verzamelaars en wapenhandelaars zijn terug geldig voor onbepaalde tijd. Wat wil zeggen dat er geen aanvragen meer tot vernieuwing van de vergunningen meer moeten ingediend worden om de 5 (of 7) jaar zoals was voorzien in de oorspronkelijke wapenwet van 8 juni 2006. Nochtans zullen de gouverneurs alle 5 jaar een controle moeten uitvoeren om na te gaan of aan de voorwaarden voor het wapenbezit nog altijd wordt voldaan en bij het vaststellen van inbreuken of het niet naleven van deze voorwaarden kunnen zij de vergunningen of de erkenningen beperken of intrekken.
Het initiatief gaat dus van de gouverneur uit en de wapenbezitters moeten gewoon wachten op de vraag naar inlichtingen die hen zal opgestuurd worden door de provinciale dienst wapens alsook op de bezoeken van de politiediensten belast met de controles ter plaatse.De vervaldatum die nog gedrukt staat op de vergunningen, afgeleverd na 8 juni 2006 heeft geen enkele waarde meer en mag dus genegeerd worden vermits er geen reden meer is om deze te vermelden (uitgezonderd in geval van gemotiveerde beperking door de gouverneur)
De aandacht moet worden getrokken op het feit dat deze regel alleen geldt voor de vergunningen, afgeleverd na 8 juni 2006. Al de vergunningen, afgeleverd voor 8 juni 2006 moeten in elk geval vernieuwd worden binnen de 5 jaar na hun afgifte. De aanvragen voor de vernieuwingen van de erkenningen van de verzamelaars (afgeleverd voor 1 februari 2002) en van de wapenhandelaars (afgeleverd voor 1 september 2003) moeten ingediend worden voor 31 maart 2009.2. Zeer grote vermindering van de taksen.
Inderdaad, de taksen voor de aanvraag van hernieuwing en voor de aanvragen van nieuwe vergunningen alsook voor de vijfjaarlijkse controles, belopen, sinds 1 september 2008: 85 euro per dossier of, anders gezegd: per wapenbezitter, ongeacht het aantal wapens die bijgehouden of waarvoor vergunningen aangevraagd worden. Wat natuurlijk heel wat behoorlijker is dan de oorspronkelijk voorziene taks van 65 euro per wapen.
Mensen die dus de aanschaf van verschillende wapens beogen, hebben er alle belang bij om de aanvragen van de vergunningen te groeperen omdat in dat geval dit tarief eveneens van toepassing is. Indien u nog vergunningen hebt die dateren van voor 8 juni 2006 et die dus nog moeten vernieuwd worden, raden wij aan van de hernieuwen allemaal tegelijk aan te vragen, zelfs wanneer sommige vergunningen pas over enkele jaren vervallen om te vermijden dat er bij elke vernieuwing een nieuw dossier van aanvraag geopend zou worden met, in dat geval, de betaling van 85 euro per dossier.
Een belangrijke vermelding is dat het tarief dat wordt toegepast voor de hernieuwingen van de vervallen vergunningen (van voor 8 juni 2006 dus), afhangt van de datum waarop deze hernieuwing werd aangevraagd: behoudens wijzigingen in de toekomst, zullen de aanvragen, ingediend voor 30 juni 2007 getarifeerd worden aan 65 euro voor 1 wapen tot maximaal 105 euro voor 4 wapens en meer. Al de aanvragen die ingediend werden tussen 1 juli 2007 en 31 augustus 2008 zullen getarifeerd worden aan 65 euro (geïndexeerd) per wapen (zelfs indien er 20 zijn…)!!
3. Invoering van het passief wapenbezit
Het grote onrecht dat ingevoerd werd door de wet van 8 juni 2006 is grotendeels (maar niet helemaal zoals ge verder zult kunnen vaststellen) rechtgezet door de mogelijkheid voor de wapenbezitters om wapens te kunnen bewaren in hun patrimonium wanneer ze niet meer actief gebruik maken van hun wapens onder de een of andere vorm (jacht, sportief en recreatief schieten enz…) en wanneer personen wapens , die ze verkregen hebben door erfenis, willen bewaren.
Verschillende gevallen zijn mogelijk:
- wapens, legaal bijgehouden met model 4 of model 9 (de wapens onder model 9 die niet waren aangegeven, inbegrepen) vóór 8 juni 2006: al de bezitters, die geen activiteit uitoefenen met hun wapens en die dat willen, kunnen nu reeds, binnen de 2 maanden na de inwerkingtreding van de wijzigingswet, dus concreet: tot 31 oktober 2008, een aanvraag indienen voor een vergunning zonder munitie (passief wapenbezit). Voor de personen die “jacht en sportwapens” bezitten, die met die wapens niet wensen te schieten, die deze wapens al heraangegeven hebben bij de politiediensten en die dus een model 6 gekregen hebben in afwachting van een model 4 dat hen automatisch moet afgeleverd worden en dat de mogelijkheid geeft munitie aan te kopen, is er onzekerheid bij de interpretatie van de wet wat zou kunnen leiden tot problemen binnen 5 jaar wanneer deze personen hun activiteiten met deze wapens zullen moeten aantonen. In geval van non activiteit, kunnen de gouverneurs deze vergunningen “beperken of intrekken” maar zonder garantie dat ze met zekerheid een vergunning zonder munitie zullen afleveren. Deze situatie zal waarschijnlijk binnenkort opgelost worden maar wij raden in elk geval aan dat de personen, die in deze situatie zitten, nu reeds een vergunning zonder munitie zouden aanvragen.
- wapens, legaal verworven nà 8 juni 2006: al de wapens, verworven onder de sportschutterlicentie of het jachtverlof kunnen bijgehouden worden in passief wapenbezit wanneer de houder zijn activiteit stopzet (de wapens mogen zonder formaliteiten gedurende 3 jaar na het verstrijken van de geldigheid van het jachtverlof of van de sportschutterslicentie bijgehouden worden en daarna moet, binnen de 2 maand een aanvraag ingediend worden). Geen enkel wapen, verworven onder model 4 zou kunnen bijgehouden worden in passief wapenbezit (behalve indien de interpretatie “onder licentie” zou uitgebreid worden tot de wapens onder model 4 –handvuurwapens, semi-automatische wapens…- doch opgenomen in de toegelaten disciplines van de licentie, hetgeen momenteel niet het geval is). De recreatieve schutters (dus diegenen die geen sportschutterslicentie hebben) zijn dus , in het huidige kader, uitgesloten van het passief wapenbezit voor al de wapens die zij verworven hebben na 8 juni 2006. Daartegenover staat dan weer, dat, indien deze wapenbezitters komen te overlijden, hun erfgenamen wel degelijk de mogelijkheid zullen hebben om, zij, een vergunning voor passief wapenbezit aan te vragen voor die wapens!!
- wapens verworven door erfenis: al de zowel voor als na de 8 juni 2006 legaal bijgehouden wapens die deel uitmaken van een erfenis, kunnen onderwerp zijn voor de aanvraag van een vergunning voor passief wapenbezit door de erfgenamen, binnen de 2 maanden na het overlijden van de eigenaar.
Er moet wel nog op gedrukt worden dat het passieve wapenbezitters ten strengste verboden is munitie te bezitten en dat zij anders kunnen gestraft worden tot de in de wapenwet voorziene straffen!
Te vermelden dat een passief wapenbezitter een vergunning met munitie kan aanvragen indien hij een actief gebruik wil maken van zijn wapen.
4. Occasioneel schieten: elk meerderjarig persoon zal één maal per jaar, in een erkende schietstand en zonder formaliteiten, de mogelijkheid hebben om kennis te maken met de schietactiviteit. Deze regeling laat de schietstanden toe strikt begeleide opendeurdagen te organiseren, zodat geïnteresseerde personen kunnen kennis maken met onze activiteit zonder al de omslachtige stappen te moeten doorgaan tot het bekomen van al de nodige formulieren.
Een Koninklijk Besluit zal de praktische controleverrichtingen regelen om het unieke jaarlijks karakter van de mogelijkheid voor deze personen vast te leggen.
5. Andere gewijzigde praktische regelingen.
-- vrijstelling voor het aanvragen van een wapendrachtvergunning voor de personen die aan parkoerschieten doen en die ingeschreven zijn in een club die aan dit type schieting doet.
-- een erkenning van wapenverzamelaar kan aangevraagd worden vanaf het ogenblik dat men 5 wapens bijhoud in het gevraagde thema.
-- particulieren kunnen occasioneel vrije wapens verkopen op de wapenbeurzen zonder houder te zijn van een erkenning. Het occasioneel karakter van deze mogelijkheid wordt benadrukt. Wie wenst om regelmatig verkopen te doen op de wapenbeurzen moet een erkenning aanvragen.
-- transport van vrije wapens: deze transporten dienen te gebeuren onder dezelfde voorwaarden als alle andere wapens (in een gesloten koffer met slot of anders verpakt en voorzien van een beveiligingsmechanisme)
-- jagers en sportschutters mogen elkaar wapens uitlenen in het kader en uitsluitend voor de duur van een welbepaalde activiteit (zoals: een wedstrijd, een training, een jachtpartij enz…). Er is dus geen sprake van het uitlenen van wapens “gedurende twee weken” zonder een wel omschreven motivatie.
-- vereenvoudiging in de aanvragen van een wapenvergunning model 4 voor de jagers en de houders van een sportschutterslicentie: bij de aanvraag voor een wapenvergunning moet de aanvrager noch een theoretische noch een praktische test afleggen voor zover het een wapen betreft dat toegelaten is voor de jacht of in de categorieën van de sportschutterlicentie valt en de aanvrager reeds de testen afgelegd heeft in de aangevraagde categorieën. In deze gevallen is een medisch attest evenmin nog vereist, voor deze personen.
-- de houders van een jachtverlof mogen alleen nog wapens aankopen onder het jachtverlof voor zover het wapens betreft die toegelaten zijn waar het jachtverlof geldig is.
-- nachtkijkers werden bij de verboden wapens geklasseerd en het bezit ervan is dus verboden, zelfs indien het niet gemonteerd is op een wapen.
-- in de wijziging van de wapenwet werd een regeling voorzien waardoor het terug mogelijk is om blanke verboden wapens (zoals: werpmessen, vlindermessen, degenwandelstokken, enz…) te verzamelen. De voorwaarden om die verzamelingen aan te leggen zijn dezelfde als die voor de vuurwapens.
Ten slotte willen wij er aan herinneren dat de amnestieperiode nog tot 31 oktober 2008 loopt, maar dat het na die datum definitief gedaan zal zijn. Alle illegaal wapenbezit zal daarna niet meer geregulariseerd kunnen worden en de in de wapenwet voorziene sancties zullen toegepast worden.
Wij hopen dat deze samenvatting al veel mensen zal geholpen hebben.
Meer informatie kan gevonden worden op de website:
http://www.wapenunie.be en natuurlijk kunnen mensen met een specifiek probleem altijd bij ons terecht, zoals gewoonlijk.
Vriendelijke groeten
DANIËL BEETS
VOORZITTER
GSM : 0498/54.54.55
E-MAIL :
daniel_beets@telenet.beOUDERGEMSEWEG 41
1970 WEZEMBEEK-OPPEM